dimarts, 12 de novembre del 2013

LEGITIMITAT, LEGALITAT ,SENSIBILITAT I DRET INTERNACIONAL DELS DRETS HUMANS

És un tema molt delicat però que crec que no podem restar amb silenci ja  que és prou important per poder tot i sentir dolor, esser solidaris, però també opinar amb la legalitat vigent a la mà i, evidentment sense ganes de ferir a ningú . 

LEGITIMITAT, LEGALITAT ,SENSIBILITAT I DRET INTERNACIONAL DELS DRETS HUMANS



La Sentencia del Tribunal Europeu dels drets humans de 21 de octubre 2013, en el Recurs interposat per la etarra condemnada a milers d’anys de presó, Ines del Rio, ha frapat i convulsionat  a la societat espanyola, als politics, però  especialment a les víctimes directes i indirectes del terrorisme i d’altres abominables delictes comuns .

En primer lloc el nostre recolzament total cap a les víctimes del terrorismes i llurs famílies. Aquest sentiment i solidaritat és una part essencial de la  sensibilitat ciutadana cap a ells i rebuig cap a actes terroristes i criminals. En segon lloc constatar la legitimitat dels 24 jutges del Tribunal Europeu del Drets Humans  de Estrasburg que han intervingut en la deliberació i fallo de les sentències contràries a la Doctrina Perrot: a) la Sala que va resoldre el primer recurs el 2012, b) el Ple que ho ha fet ara al octubre resolent el recurs del Govern d'Espanya en tercer lloc i des de la perspectiva del Dret internacional dels drets humans i, en especial de la efectivitat del Conveni Europeu dels Drets humans i de les llibertats fonamentals, així com de la Constitució espanyola (articles 96 .1 i 10,2) la Sentència està absolutament dins la legalitat  i del dret constitucional d’Espanya. És la aplicació – ens agradi o no- de la legislació Española i de la interpretació de l'abast dels drets fonamentals quins valors es protegeixen.
Hem de acostumar-nos a que en molts camps, però sobretot quan es vulneren drets fonamentals (quina titularitat la tenen totes les persones per molt criminals que siguin) el dret aplicable no és només el dret intern sinó també el Dret internacional i la interpretació dels Tribunals no –nacionals(com el TEDH) , que tenen competència per aplicar-ho. Espanya així ho havia admès i són les regles de joc que cal respectar encara que dolgui.


La sensibilitat, la llei, el dret i la justícia són conceptes i sentiments molt difícils de conjugar, en situacions doloroses concretes, especialment des de  la perspectiva  personal -  subjectiva molt lícita de les víctimes i de la societat que ha patit  directament els delictes i actes de terrorisme. 

 Eduard Sagarra i Trias

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada